Medzisúčet: 0,00 


Žiadne produkty v košíku.

Vyberte stranu

História výroby destilátov

Väčšina dospelých ľudí vo svojom živote aspoň raz za život vyskúšala domácu pálenku či destilát. Niekomu to chutí, inému naopak nie a preferuje skôr niečo slabšie, prípadne nealkoholické. Zaujíma vás však, že ako a kedy vlastne alkohol vznikol? Ak áno poďme sa spolu pozrieť na históriu výroby destilátov.

Kedy výroba alkoholu vlastne začala?

Presný pôvod výroby alkoholu nie je možné odhadnúť, nakoľko ďaleké dejiny sú pomerne tajomné. Avšak odborníci odhadujú, že prvé zmienky alkoholu sa objavujú už pred neuveriteľnými 5000 rokmi. Už je dokonca preukázateľné, že Egypťania poznali viac ako 28 druhov vína, ktoré vyrábali väčšinou z hrozna a datlí. Starovekí Egypťania navyše poznali aj pivo a rôzne ovocné nápoje, ktoré si pripravovali podľa vlastných receptúr. K výrobe destilátov pravdepodobne došlo v Indii a to 800 rokov pred Kristom, kde Indovia prvý krát destilovali arak. Arak je destilát, ktorý sa vyrába z páleného vína alebo z prekvasene ryže, neskôr do neho začali pridávať aj melasu. Medzi ďalšie oblasti kde si ľudia začali vyrábať destiláty patrila napríklad Čína, India, Mongolsko či Persia. Napríklad v Mongolsku tzv. tatari kvasili kobylie mlieko v kožených vakoch a to sa následne destilovalo. Rusovia a Poliaci zasa používali metódu „vymrazovania“. Arabi používali alkohol ako rozpúšťadlo pre kozmetické účely.

Prvá kniha o výrobe pálenky

Jedna z prvých príručiek, ktorá popisovala výrobu pálenky sa nazýva Kniha destilácie. Autor je Hieronymus Brunschwig, ktorý žil v rokoch 1450-1512. Tato kniha obsahuje postup ako aj množstvo receptov na prípravu pálenky. Ďalším významným mužom vo svete výroby alkoholu bol nemecký lekár, filozof a prírodovedec Paracelsus (žil v rokoch 1493-1541). On dokonca ako prvý pomenoval „pálivú vodu“ ako alkohol a tiež napísal knihu o destilácii.

Alkohol však v minulosti rozhodne nechutil tak ako v dnes. Dokonca až do 70.-80. rokov minulého storočia nemala pálenka vôbec dobrú povesť. Väčšinou totiž nechutila dobre, išlo o značne koncentrovaný roztok liehu, ktorý sa snáď hodil iba do čaju. Zlá kvalita sa tiež odzrkadlila aj kvôli ovociu zlej kvality a tiež aj nesprávnym destilačným technológiám a technikám. Výroba pálenky si až k dnešnej podobe prešla dlhou cestou. Dnes už máme na výber z mnohých druhov a typov pálenky z najrôznejšieho ovocia. Dokonca si vieme vybrať pálenku presne podľa percent alkoholu, použitých byliniek, procesu spracovania či doby zretia.


Súvisiace témy k článku: